fallback

Опра Уинфри: Камала Харис е най-доброто за Америка - нека изберем честта

Телевизионната икона през последните години избягваше политическите изяви

22.08.2024 | 09:44 Автор: Искра Ангелова

Телевизионната икона Опра Уинфри се появи на Националната конвенция на Демократическата партия в своя роден град Чикаго, където призова демократите и независимите избиратели да "изберат здравия разум през глупостта".

"Нека изберем истината, нека изберем честта, нека изберем радостта. Защото това е най-доброто за Америка", каза Опра пред аплодиращата я тълпа, съобщи Би Би Си.

Уинфри, която през последните години избягва политическите изяви, предостави част от звездната си подкрепа за кандидата за президент Камала Харис и нейния кандидат за вицепрезидент Тим Уолц от Минесота по време на третата вечер от четиридневната конвенция.

Опра Уинфри контрира изказване на Ди Ванс

Нейните коментари дойдоха преди Уолц да изнесе речта, с която формално прие номинацията на партията за вицепрезидент.

Бившата водеща на токшоу акцентира върху съобщение за единство, като освен това тактически критикува противниците на Харис и Уолц от Републиканската партия, Доналд Тръмп и сенатора от Охайо Джей Ди Ванс.

"Независимо от това, което някои искат да си помислите, не сме толкова различни от съседите си. Когато някоя къща гори, не питаме за религията или расата на собственика, не се чудим кой е техния партньор или как са гласували. Не. Просто се опитваме да направим най-доброто, за да ги спасим. А ако мястото се окаже на бездетна жена с котка, ще се опитаме да изведем и нея", заяви Опра с намек, насочен към Ванс, цитирана от БГНЕС.

Десетки известни личности застанаха зад Камала Харис

Коментарът се отнася до интервю от 2021 г., в което Ванс нарича политиците от Демократическата партия "група бездетни жени с котки, които са нещастни от собствения си живот и изборите, които са направили, и затова искат да направят и останалата част от страната нещастна".

Това изказване стана известно, след като Тръмп обяви сенатора от Охайо за свой кандидат за вицепрезидент, и беше остро критикувано. Самата Опра няма деца.

През последните години магнат-милиардерът избягваше политиката. През 2007 г. тя подкрепи тогавашната кандидатура на сенатора от Илинойс Барак Обама за президент. Уинфри, която смяташе Обама за свой приятел, тъй като двамата се засичаха в политическата орбита на Чикаго, беше домакин на събирания на средства и доброволец в кампанията му в Айова.

Но вечерта на 21 август Опра се обяви за независима и призова други съмишленици да подкрепят демократите през ноември: "Гледате един регистриран независим избирател, който се гордее, че ще гласува отново и отново, защото съм американка и това е, което американците правят".

Същата вечер се появиха и няколко други знаменитости, сред които Стиви Уондър, Минди Калинг и Кенан Томпсън.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback