fallback

Володимир Зеленски обсъди с Вселенския патриарх Вартоломей закона за духовната независимост

Украинската армия е взела необходимите мерки за противодействие на руското настъпление в Донецка област

22.08.2024 | 08:32 Автор: Толя Стоянова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че се укрепват военните сили в източната част на страната срещу руското настъпление. Има съобщение за нови руски атаки срещу Одеса. Парламентът на Украйна прие закон, фактически забраняващ дейността на едната от православните църкви, свързана с Московската патриаршия.

Украинската армия е взела необходимите мерки за противодействие на руското настъпление в Донецка област.

"Проведена е и проверка на снабдяването със снаряди. Важно е партньорите ни реално да изпълняват задълженията, които са поели и графиците за доставка", допълни президентът.

В последно време руските сили напредват към ключовия Покровск, въпреки украинската военна операция в Курска област в Русия, където Украйна контролира някои райони. Руската страна твърди, че е отразила поредните украински атаки с дронове в Ростовска и Брянска област.

Върховната рада гласува законопроект, фактически забраняващ дейността на едната от двете православни църкви в страната, свързана с Московската патриаршия. Според властите тя е проводник на руско влияние, въпреки изявленията след 24 февруари 2022 г., че прекъсва връзките си с Москва. Законът, който засяга около 10 хиляди енории, ще започне да действа 30 дни, след като бъде обнародван, предаде БНР.

Зеленски подчерта значението на новия закон за духовната независимост в телефонен разговор с Вселенския патриарх Вартоломей, предаде Укринформ, като се позова на пост на украинския лидер в Telegram.

"Проведох телефонен разговор с Вселенския патриарх Вартоломей. Благодарих на Негово светейшество за молитвите му за Украйна и непоколебимата подкрепа за нашия народ. Дадохме положителна оценка на развитието на нашето сътрудничество, особено на неотдавнашното ползотворно посещение на украинска делегация във Вселенската патриаршия, и изразихме взаимни очаквания за ответното посещение на патриарха. Уверих го, че нашата държава се стреми да укрепва православието в Украйна и да насърчава открития диалог между църквите", подчерта държавният глава на Украйна.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин заяви, че икономическите и търговски връзки на страната му с Китай дават резултати. Той се срещна в Кремъл с китайския премиер Ли Цян, който е заявил, че отношенията между двете страни са на "безпрецедентно високо ниво". Русия и Китай изтъкват рекордни обеми на търговията между двете държави, докато Русия е подложена на сериозни икономически санкции от Запада. Днес Русия отбелязва Деня на националния флаг.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback