Фета сиренето е "бялото злато" на гръцката икономика

65% от годишното производство е предназначено за износ

22.08.2024 | 07:15 Редактор: Толя Стоянова
Председателят на ЕТЕАС спомена и други видове фета, обяснявайки, че те не са със същото качество.
Председателят на ЕТЕАС спомена и други видове фета, обяснявайки, че те не са със същото качество.

Президентът на Националния съюз на земеделските кооперации на Ахая Павлос Сатолиас сравни фетата с "бялото злато" на гръцката икономика, цитирайки нарастващия износ през последните години, тъй като все повече страни отварят пазарите си, за да приемат "кралицата" на гръцките сирена, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Около 65% от годишното производство на фета в страната сега е предназначено за износ. В баланса на текущите транзакции в хранително-вкусовия сектор фета сиренето донесе на страната ни 1 млрд. евро по данни за 2023 г. Говорим за динамичен продукт, който непрекъснато се разраства, осигурявайки перспективи както за производителя, така и за преработвателната индустрия на страната ни, допълни той.

"Показателно е, че през 2014 г. износът на фета беше 142 млн. евро, а през 2023 г. ще бъде почти 1 млрд. Говорим за увеличение от около 700% и затова трябва да го защитим от измами, от невярно представяне. Това е постоянен проблем. Фетата трябва да е автентична. Има само един начин - строга законодателна рамка, която ще служи като възпиращ фактор. Никой не може да си играе с нашата държава. Внос, който не е извършен с перспектива и със здравни протоколи, както правят други сериозни държави", заяви Сатолиас.

Председателят на ЕТЕАС спомена и други видове фета, обяснявайки, че те не са със същото качество.

"Няма как една филийка със същото качество и производство у нас да струва по-малко в чужбина. Тези, които казват, че фетата е по-евтина в чужбина - това не е същата фета - с различен метод на производство е, който не попада в обхвата на ЕНП", подчерта Сатолиас.

Снимка: Pexels