fallback

Вулкан изригна и блокира полетите над Нова Зеландия

Обиколките на Уайт Айлънд са забранени

22.08.2024 | 06:59 Автор: Толя Стоянова

Вулкан изригна и изхвърли облак от пепел, който спря полетите в Нова Зеландия.Специалисти предупредиха, че пепелта може да продължи да се изпуска месеци напред. Става дума за същия вулкан на Уайт Айлънд, който изригна през 2019 г., убивайки 22 души. Бившата туристическа дестинация се намира на около 50 км от Северния остров на Нова Зеландия и на 200 км от Окланд.

Националният превозвач Air New Zealand съобщи, че 10 полета са били отменени, тъй като вулканична пепел се е понесла над някои местни летища. Сателитните изображения показват "незначителна еруптивна активност", започнала по-рано през месеца, съобщи изследователският институт GNS Science. Това е част от "типичните еруптивни цикли", документирани на Уайт Айлънд, известен още като Уакари на местните маори в страната, предаде БГНЕС.

Някои хора на главните острови на Нова Зеландия може да усетят миризмата на вулканичен газ или да изпитат леко дразнене на очите или гърлото си, въпреки че въздействията ще бъдат незначителни. Нова Зеландия повиши нивото си на предупреждение за вулканична активност по-рано този месец до три, от максимум пет нива. Обиколките на Уайт Айлънд са забранени след изригването през 2019 г.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback