Освободиха последния слон от националната зоологическа градина в Южна Африка

Те не бива да бъдат в плен, каза изпълнителният директор Мишел Пиковер

21.08.2024 | 23:00 Редактор: Беатрис Младжова
Той е на 42 години.
Той е на 42 години.

Последният останал слон в националната зоологическа градина в Южна Африка е пуснат на свобода в резерват от група за защита на правата на дивата природа, предаде АФП.

От групата също заявиха, че настояват единствената друга зоологическа градина в страната, в която се намират тази порода слонове, да направи същото.

42-годишният слон, наречен Чарли, беше изведен от националната зоологическа градина в Претория и транспортиран до резерват в северната провинция Лимпопо, където беше освободен на 19 август от фондация EMS.

Това стана в резултат на дългогодишни преговори с южноафриканското правителство, на което бяха предоставени научни доказателства, че слоновете страдат в зоологическите градини, се казва в изявление на фондацията, предаде БНР.

Заловен от стадото си в Зимбабве, когато е на около 2 години, Чарли е продаден на цирк, за да изпълнява трикове, като през 2001 г. е преместен в зоопарка в Претория.

"Науката е категорична, че слоновете се определят от пространството и не бива да бъдат в плен", заяви изпълнителният директор Мишел Пиковер.

Снимка: БГНЕС