fallback

Метеорологичните условия са причинили катастрофата на Ебрахим Раиси

Иранско изследване установи, че лошото време и претоварване са предизвикали инцидента

21.08.2024 | 22:02 Автор: Беатрис Младжова

Разследване на Иран установи, че катастрофата с хеликоптер през май, при която загина президентът Ебрахим Раиси, е причинена от лошо време и претоварване, съобщиха ирански медии, цитирани от АФП.

Хеликоптерът, превозващ 63-годишния Раиси и придружаващите го лица, падна на обвит в мъгла планински склон в Северен Иран, убивайки президента и още седем души. Това доведе и до предсрочни избори.

Агенция Фарс, цитирайки източник от службите за сигурност, заяви, че иранските сили за сигурност имат "абсолютна сигурност, че случилото се е инцидент".

През май иранската армия също така заяви, че не е открила доказателства за престъпна дейност при катастрофата, при която загина и външният министър на Раиси, Хосейн Амир-Абдоллахиан.

Случаят с катастрофата на хеликоптера на Раиси е напълно приключен от регулаторните институции и институциите за сигурност. 

"Службите за сигурност и разузнаването са приключили подробните си разследвания и имат абсолютна сигурност, че случилото се е инцидент", съобщи Фарс.

Като основни причини за катастрофата на 19 май се посочват лошите метеорологични условия и невъзможността на хеликоптера да се издигне с допълнителни пътници извън протоколите за сигурност.

Снимка: архив БГНЕС  

fallback
Още от Свят
fallback