fallback

Защо Китай дели населението си на селски и градски жители?

Много избират да се завърнат по родните си места въпреки ниската печалба

21.08.2024 | 21:09 Автор: Беатрис Младжова

В бедния район Линцюан, в Централен Китай няма много работа и много от жителите напускат родните си места, за да търсят препитание в големите градове. Лиу Джинпен приготвя пържени пилешки хапки и картофи. Ресторантът му се намира в центъра на Линцюан, пише АРД.

31-годишният инженер Лиу също е работил няколко години в Нанкин и Хъфей - градове с по около десет милиона жители. Мъжът разказва, че работата му там не била сигурна - дори бил безработен за три месеца. Тъкмо желанието му за повече стабилност го накарало да се преориентира към друга работа и друго място.

Повечето хора напускат Линцюан, за да си търсят работа другаде, защото в града няма големи компании и високоплатени позиции. Единственият добър вариант е да имаш собствен бизнес, казва мъжът и признава, че това не е никак лесно, но той все пак успява да се задържи над водата.

Над 20 години смяна на работата

На няколко пресечки оттам магазинчето на Ю Лин предлага храна за вкъщи - варено пиле, мариновано свинско и салати. 49-годишната жена също се връща в Линцюан със съпруга си, за да започне свой бизнес. Двамата са живели повече от две десетилетия в Пекин.

Жената разказва пред германската обществена медия, че със съпруга ѝ са работили най-различни неща в китайската столица.

"Не искахме да живеем така повече – карахме я по тоя начин повече от 20 години. Две от трите ни деца са родени в Пекин. Беше ни дошло до гуша от тази работа, искахме да си починем", обяснява Лин. Засега бизнесът им в родния град не им носи много печалби. Но нямат намерение да се връщат в Пекин, обяснява жената.

Класово разделение на населението

Комунистическото държавно и партийно ръководство дели населението на Китай на две големи категории - селски и градски жители. Тези, които пристигат в големите метрополии отвън, нямат същите права като родените в градовете – ползват по-малко социални облаги и по-лоши здравни услуги. По правило децата им посещават по-лоши училища или се налага да бъдат оставяни за отглеждане от бабите и дядовците в провинцията, пише DW.

Ситуацията в малките градове се подобрява

Малък нощен пазар до търговски център в Линцюан: има сергии, на които се продава китайска бърза храна, кнедли, пържено тофу и супи с нудли. Рен Уенуен и съпругът ѝ стоят зад малка количка всяка вечер от година насам и продават сандвичи от оризово тесто, които се пекат на скара върху гореща плоча. Преди това 28-годишната жена е работила като модел в моден център в технологичния метрополис Ханджоу, пише АРД.

"Разбира се, че в големия град може да се печели повече. Понякога и аз съжалявам, че се върнах, когато виждам какъв живот имат бившите ми колеги там, той е по-добър. Но работата беше толкова изтощителна, натискът беше толкова голям. Имаше много конфликти, бях толкова изтощена. Затова се върнах, тук имам повече свобода", каза Рен. 

Снимка: БГНЕС

 

fallback
Още от Свят
fallback