Ще оставят ли маймунската шарка да вилнее в Африка, както направиха с Ковид-19

Непрекъснато се говори за поставянето на ваксини на африканска земя

21.08.2024 | 20:48 Редактор: Тодор Петров
Винаги се сещат късно за Африка.
Винаги се сещат късно за Африка.

Здравните специалисти опитват да избегнат грешките, които отнеха живота на хората по време на пандемията Ковид-19, като се започне от бавното набавяне на ваксини.

Световната здравна организация обяви разпространението на потенциално смъртоносната болест за извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международна значимост. Непрекъснато се говори за поставянето на ваксини на африканска земя. Сега се очаква те да пристигнат следващата седмица. От решаващо значение са и плановете да се приложат получените ваксини възможно най-скоро.

Маймунската шарка се среща на континента от 70-те години на миналия век, като международното внимание към нея е малко. Но въпреки че е единственият регион, в който заболяването е ендемично, той не е получил ваксини за вируса през 2022 г., когато инфекциозното заболяване се разпространи по света.

Подобна беше историята и по време на пандемията от Ковид-19. Когато тези ваксини станаха достъпни за първи път, Африка се оказа в края на опашката.

Африканският център за контрол на заболяванията води разговори с Bavarian Nordic A/S, една от малкото компании с одобрена ваксина срещу mpox, за бързо получаване на инжекции, като същевременно се гарантира, че производителите на континента също ще получат възможност да пълнят флакони с ваксината, произведена от датската компания.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС