Русия планира тайна мобилизация след тежки загуби на фронта?

Владимир Путин може да използва нападението на Украйна над Курска област

21.08.2024 | 16:25 Редактор: Деси Николова
Русия изпитва проблеми с набирането на войници.
Русия изпитва проблеми с набирането на войници.

Руската армия изпитва сериозна нужда от нови попълнения и затова вероятно ще бъде извършена тайна мобилизация, смятат редакторът на "BILD" Жана Плауман и Юлиан Рьопке. Според международни оценки от февруари 2022 година досега Москва е загубила между 110 000 и 140 000 войници.

Желанието на президента на Руската федерация Владимир Путин да увеличи числеността на войските в Украйна е очевидно: мъжете са привлечени от високи заплати, а наборниците са принудени да подписват договори. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Иван Гаврилюк обяви, че Русия е увеличила числеността на войските си на фронта от 400 000 души в началото на годината до 600 000 към настоящия момент и – по думите му, планира да увеличи тази бройка до 800 000 войници до края на годината.

Средствата, с които руските региони разполагат за набиране на военнослужещи по договор, обаче са на изчерпване. Назрява мащабна мобилизация. Има предположения, че Путин може да използва офанзивата на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курска област, за да вербува повече руснаци на служба, съобщи "Фокус".

"Вярно е, че най-вероятно ще се опитат да направят това "без официално съобщение, тайно", пишат Плауман и Рьопке.

Снимка: БГНЕС