Китай: САЩ създават най-голямата ядрена заплаха в света

Вашингтон избягва собствената си отговорност, каза говорителят на китайското външното министерство Мао Нин

21.08.2024 | 16:34 Редактор: Беатрис Младжова
Китай няма да участва в ядрена надпревара.
Китай няма да участва в ядрена надпревара.

Във връзка със забележките на американския президент Джо Байдън относно ядрения арсенал на Китай, говорителят на китайското министерство на външните работи Мао Нин заяви, че фактите са доказали, че Вашингтон непрекъснато популяризира т.нар. ядрена заплаха от Китай, избягвайки собствената си отговорност и за ядреното разоръжаване.

Мао Нин подчерта, че китайският ядрен арсенал не е на същото ниво като този на Съединените щати. Китай се придържа към ядрена стратегия за самоотбрана с политика за минимално наличие на този вид оръжия, които са необходими за националната сигурност.

Китай няма намерение да участва в ядрена надпревара, но от друга страна Съединените щати, които имат най-големия и най-модерен ядрен арсенал, упорито се придържат към политиката на ядрено възпиране, основана на "първичен удар с ядрени оръжия", предаде "Радио Китай".

САЩ продължават да инвестират в повишаването на способността на ядрените си оръжия и открито приспособяват стратегии за ядрено възпиране за други страни. САЩ са създател на най-голямата ядрена заплаха в света. Китай призовава Вашингтон сериозно да изпълни своята отговорност за ядреното разоръжаване, да намали допълнително своя ядрен арсенал и да спре "споделянето на ядрени средства", увеличаването на ядрените си съюзници и други негативни действия, които подкопават глобалния и регионален мир и стабилност.

Снимка: БГНЕС