fallback

Всичко за опита на Украйна да удари сърцето на Русия (ВИДЕО)

Ситуацията на източната фронтова линия е трудна, заяви президентът на Украйна

21.08.2024 | 13:36 Автор: Толя Стоянова

Украйна удари Русия в сърцето. Киев предприе едно от най-мащабните си нападения с дронове срещу столицата Москва. Руската противовъздушна отбрана е успяла да унищожи над 10 от апаратите, полетели към града. Още десетки дронове бяха изстреляни и към други руски области.

Някои от дроновете са били свалени над град Подолск, само на около 40 километра южно от Кремъл, съобщи кметът на Москва Сергей Собянин. Няма информация за пострадали хора или щети.

"Това е един от най-мащабните в историята опити за нападение с дронове срещу Москва. Продължаваме да следим ситуацията. Системите за противовъздушна отбрана на Министерството на отбраната отблъскват атаките на вражеските дронове", заяви Собянин.

Заради нападението трафикът на летищата в Москва беше ограничен временно. ПВО е отразила още десетки дронове в други четири области. Ударът беше нанесен, докато Русия, макар и да напредва в Източна Украйна, е затруднена в опитите да изтласка украинските сили от Курския регион на своя територия. Украинският президент Володимир Зеленски не коментира атаката с дронове, а изрази загриженост за ситуацията на източния фронт.

"Отбраната при Покоровск и Торецк удържа настъплението на окупаторите, но ситуацията на източната фронтова линия е трудна. Необходим ни е баланс между процеса на мобилизация на военнослужещите и поддържането на разрушената от войната икономика", каза Зеленски.

Заради съобщения на американски медии от Курския район, руското външно министерство извика дипломат от посолството на САЩ. Москва е възмутена от репортажи от Суджа - главният град, който е превзет от украинците. Според руското външно министерство "такива действия" показват, че САЩ са "пряк участник" в конфликта с Киев.

На този фон руският президент Владимир Путин посети Чечения за първи път от 2011 г. Той беше посрещнат от своя съюзник Рамзан Кадиров, който управлява автономната кавказка република с желязна ръка. Путин започна визитата си с посещение на гроба на бащата на Кадиров, убит при ислямистки атентат през 2004 г.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Свят
fallback