Треска за злато в търсене на сигурно убежище за парите

Купуват го частни вложители, инвеститори и банки

21.08.2024 | 09:25 Редактор: Тодор Петров
Огромен скок в търсенето на злато.
Огромен скок в търсенето на злато.

От началото на годината цената на златото скочи с 20% и достигна нови рекорди. В несигурни времена като днешното то може би е единственото сигурно убежище за парите. Купуват го частни вложители, инвеститори и банки.

Забелязва се истински "щурм" към златото - в петък цената му надмина 2500 долара за унция, т.е. е толкова висока, колкото не е била никога. От началото на годината златото е поскъпнало с 20 процента, информира АРД.

Какви са причините за търсенето на злато?

Финансовият анализатор Карстен Фрич назовава една от причините: "Най-силният стимул е очакването Централната банка в САЩ още през септември да започне да намалява лихвите, и то сериозно". Междувременно пазарът очаква спад от най-малко 25 пункта в лихвените равнища през септември и общо сто до края на годината.

Когато лихвите на капиталовия пазар са високи, вложенията в злато са по-скоро неефективни, тъй като то не носи приходи. Но ако лихвите спаднат, благородният метал отново става интересен.

Към това се добавят геополитическите несигурности и на първо място близкоизточният конфликт. Загрижеността от ескалация на положението кара много инвеститори да увеличат вложенията си в злато, посочва Фрич. 

"Златото като сигурно пристанище и напрежението в Близкия изток са фактори за увеличаването на цената на златото, тъй като именно в несигурни времена се търсят сигурни пристанища като златото", казва той, цитиран от DW.

Другата гледна точка също има своите аргументи

Уорън Бъфет, който смята, че златото няма особено голяма стойност - щом не носи печалби за разлика от акциите и държавните облигации. Според него в случая със златото става дума за това да залагаш на страха. Това, което мотивира повечето покупки на злато, е вярата, че броят на страхуващите се ще нарасне. Оттам нататък уравнението гласи: колкото повече е страхът, толкова по-висока е цената на златото.

Снимка: Pixabay