fallback

Доналд Тръмп печели доверието на избирателите в САЩ, обещавайки по-ниски цени

В негов интерес е да поддържа разговора върху цените

21.08.2024 | 08:47 Автор: Толя Стоянова

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп се оплака, че беконът струва четири или пет пъти повече, отколкото преди няколко години.

"Вече не поръчвам бекон. Стана твърде скъпо", каза той.

Ясно е, че който и да му го продава, го мами: цените на бекона са се повишили с 18% в национален мащаб, откакто президентът Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г. Тръмп го лъжат не само с бекона. Той твърди, че цените на хранителните стоки са скочили със 70%, докато те са се повишили с 21% на национално ниво от януари 2021 г. Той заяви миналата седмица, че бензинът е 5 долара за галон и се покачва, докато средната цена в страната е 3,46 долара и пада.

Какъвто и да е произходът на данните на Тръмп, очевидно е в негов интерес да поддържа разговора върху цените: ако тези избори са референдум за инфлационното представяне на Байдън, Тръмп ще спечели съкрушително. Но инфлацията може вече да не е ключовият фактор, на който разчита Тръмп.

От една страна - ситуацията се подобрява. През юли потребителските цени се повишиха с 2,9% на годишна база, най-ниският показател от началото на 2021 г. и рязко надолу спрямо  9,1% в средата на 2022 г. Пазарите до голяма степен стигнаха до заключението, че инфлацията просто вече не е проблем. Индексираните с инфлация държавни ценни книжа (ДЦК) прогнозират тя през следващата година да бъде 2,2% спрямо 2,6% само преди месец според Barclays.

Инфлацията все още е проблем за избирателите

Анкетите показват, че според избирателите инфлацията се покачва. Тръмп не бе наказан за преувеличението на инфлацията, защото твърденията му съвпадат с това как се чувстват хората. Освен това една от причините инфлацията да изглежда обективно по-малко заплашителна е, че безработицата наскоро се повиши, което, ако продължи, е лоша новина за вицепрезидента Камала Харис, сега кандидат на Демократическата партия за президент.

Но отстъплението на инфлацията и по-слабите данни за заетостта имат една незабавна, осезаема полза както за потребителите, така и за Харис: по-ниски лихвени проценти. Федералният резерв почти сигурно ще намали лихвите през септември и в очакване на това лихвите по заемите вече спадат. Лихвите по ипотечните кредити достигнаха 15-месечно дъно, така че покупката на къща става по-евтина, макар и не с много.

В допълнение към действителните новини за намаляване на инфлацията Харис страда по-малко от обществения гняв, отколкото Байдън. Обществените нагласи се движат по-малко от по-бавното покачване на цените (т.е. по-ниска инфлация), отколкото от тяхното кумулативно повишение с 19%, откакто Байдън встъпи в длъжност. Харис не се хвали със спада на инфлацията, а по-скоро обещава да намали разходите за живот и индивидуалните цени.

Няколко проучвания показват, че избирателите ѝ вярват повече по отношение на икономиката, отколкото на Байдън, макар и по-малко, отколкото на Тръмп. В анкета сред седем колебаещи се щата, попитани на кого вярват повече за овладяване на разходите за живот, 42% от респондентите казват Харис, а 48% - Тръмп.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback