Комарите убиват над 700 000 души годишно

Болестите от тях представляват над 17% от всички инфекциозни заболявания

21.08.2024 | 08:54 Редактор: Деси Николова
В България също има трайно установяване на тигровия комар.
В България също има трайно установяване на тигровия комар.

Болестите, които се разпространяват чрез комари, представляват над 17% от всички инфекциозни заболявания в световен мащаб. Световната здравна организация акцентира върху тези данни по повод Световния ден на комарите, който отбелязахме на 20 август.

Заболяванията, които предават комарите, причиняват над 700 хиляди смъртни случая годишно. Самите болести се причиняват от паразити, бактерии или вируси и могат да доведат до малария, денга, Зика, жълта и западнонилска треска, както и други проблеми.

През 2023 г. бяха регистрирани едни от най-високите световни нива на денга - 6 милиона заразени и над 7 хиляди смъртни случая, свързани с денга, в над 80 държави и територии. Въпреки че в много страни в Европа е твърде студено за комарите, които пренасят вируса денга, както и за самия вирус, картината започва да се променя заради климатичните промени, отбелязват от СЗО.

България също вече е една от държавите в Европа, в която има трайно установяване на тигровия комар, който пренася вируси като денга и зика, информира БНР.

Как да се предпазим?

По-рано през август Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията предупреди за сезонно увеличение на заразяванията със западнонилска треска на континента, довели до осем смъртни случая – пет в Гърция, два в Италия и един в Испания.

Използването на репелент срещу комари, дрехи, които покриват по-голяма част от тялото, както и поставянето на комарници са някои от предпазните мерки, които препоръчват здравните организации.

Снимка: Freepik