Украйна предприе мащабна атака с дронове срещу Москва през нощта

По предварителна информация няма пострадали

21.08.2024 | 07:43 Редактор: Толя Стоянова
Украинските войски са предприели една от най-мащабните атаки с дронове срещу Москва.
Украинските войски са предприели една от най-мащабните атаки с дронове срещу Москва.

Украинските войски са предприели една от най-мащабните атаки с дронове срещу Москва, като руските части за противовъздушна отбрана са унищожили поне 10 дрона, летящи към столицата. Това съобщи кметът Сергей Собянин, цитиран от Ройтерс. Някои от дроновете са били унищожени над град Подолск. Градът се намира на около 38 км южно от Кремъл.

"Системите за противовъздушна отбрана на Министерството на отбраната продължават да отблъскват атаките на вражески дронове. Това е един от най-мащабните в историята опити за нападение с дронове срещу Москва. Продължаваме да следим ситуацията", заяви Собянин в Telegram в 4:43 ч. сутринта.

Той добави, че по предварителна информация няма пострадали или щети в следствие на атаките. През последните месеци Украйна често изстрелваше по един или два дрона, насочени срещу Москва, без да причинява съществени щети. Атаката през нощта обаче изглежда по-мащабна от нападението през май 2023 г., когато най-малко осем дрона бяха унищожени над столицата при нападение, за което президентът Владимир Путин заяви, че е опит на Киев да сплаши и провокира Русия, предаде БТА.

Нападението срещу Москва беше част от по-широкообхватна атака на Украйна с дронове срещу Русия, като системата за противовъздушна отбрана е унищожила и 18 дрона над граничната Брянска област и отделни дронове и ракети над други региони, информираха руски представители.

Не се съобщава за жертви или щети след нападението над граничната Брянска област в югозападната част на Русия, съобщи в Telegram губернаторът Александър Богомаз. Руската държавна информационна агенция РИА заяви също, че два безпилотни самолета са били унищожени над Тулска област, която граничи с Московска област на север. Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев добави, че силите за противовъздушна отбрана са унищожили над региона ракета, изстреляна от Украйна, като няма данни за пострадали.

Снимка: БГНЕС