fallback

Джо Байдън е одобрил нова ядрена стратегия на САЩ

Подготвя се за евентуални сблъсъци с Русия, Китай и Северна Корея

21.08.2024 | 06:59 Автор: Толя Стоянова

Президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил нова ядрена стратегия, за да се подготви за евентуални координирани ядрени сблъсъци с Русия, Китай и Северна Корея, пише в материал на New York Times.

Политиката за възпиране отчита бързото нарастване на ядрения арсенал на Китай, който през следващото десетилетие ще съперничи по размер и разнообразие на запасите на САЩ и Русия. Идва в момент, когато руският президент Владимир Путин заплаши да използва ядрени оръжия в Украйна.

Байдън е одобрил преработена стратегия, наречена Ръководство за ядрена заетост през март, но разсекретеното уведомление за промяната в политиката все още не е представено на Конгреса. След години на усилия за намаляване на ядрените оръжия, напоследък администрацията на Байдън дава сигнали за готовност за разширяване на американския арсенал, за да се противопостави на ядрените стратегии на Китай и Русия. През февруари САЩ предупредиха съюзниците си, че Русия може да планира да постави ядрено оръжие в Космоса, предаде БГНЕС.

Times съобщи, че на двама висши служители от администрацията по-рано е било разрешено да намекнат за преразглеждането на американската ядрена стратегия. През юни старши директорът на Съвета за национална сигурност Пранай Вади предупреди, че "при липса на промяна" в ядрената стратегия на Китай и Русия САЩ са готови да преминат от модернизация на съществуващите оръжия и към разширяване на арсенала си.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback