Путин посети Чечения за първи път от 13 г. насам и Кадиров го посрещна с прегръдки

Кадиров написа в Telegram, че ще има наситена програма от събития

20.08.2024 | 22:16 Редактор: Искра Ангелова
През май Путин заяви, че планира да посети Чечения.
През май Путин заяви, че планира да посети Чечения.

Руският президент Владимир Путин долетя в Чечения и се срещна с нейния лидер Рамзан Кадиров при първото си посещение в севернокавказкия регион от 2011 г. насам. Кадиров, който е ключов съюзник на Кремъл, заяви, че е изпратил хиляди бойци, за да помогнат на Кремъл в настъплението му в Украйна.

През май Путин заяви, че планира да посети Чечения по покана на Кадиров, като каза: "Ще направя всичко възможно това пътуване да се осъществи".

На кадри, публикувани от информационната агенция РИА Новости, се вижда как Путин се ръкува с Кадиров и други официални лица, след като слиза от хеликоптера си в главния град Грозни.

"Путин е пълен с енергия"

След това Путин слага ръка на рамото на Кадиров и го прегръща, преди да се качат заедно в лимузина.

Кадиров написа в Telegram, че ще има "наситена програма" от събития.

"Въпреки тежкия работен ден Владимир Владимирович е пълен с енергия и е готов да посети няколко места в Чечения", пише той, цитиран от БГНЕС.

По-рано Путин посети други севернокавказки региони, включително Кабардино-Балкария и Северна Осетия. В Северна Осетия той посети училището в Беслан, където през 2004 г. при обсада от чеченски бунтовници загинаха над 330 души, и коленичи пред мемориала.

Путин се срещна и с майки, които са загубили децата си, и сравни нападателите с украинците, които сега нахлуват в руската област Курск.

През 1999 г., докато е министър-председател, Путин започва втората чеченска война, която допринася за репутацията му на силен мъж и го прави популярен сред много руснаци.

Снимка: БГНЕС