fallback

Израел vs "Хамас": Ударили ли са силите на Нетаняху училище в Газа?

Международните усилия за постигане на примирие в Газа буксуват

20.08.2024 | 19:10 Автор: Искра Ангелова

Нови жертви във войната между Израел и "Хамас". При въздушен удар по училище западно от град Газа са загинали 10 палестинци, а 15 са били ранени. Израелските военни твърдят, че са атакували команден център, който е бил разположен в училището.

Израелската армия заяви, че е предприела действия, за да намали риска за гражданите и е употребила боеприпаси с прецизно насочване. "Хамас" продължава да отрича твърденията, че използва училища и болници за военни цели. А службите по гражданска защита в Ивицата казаха, че ударът е бил по училище, където са били настанени разселени семейства.

В южната част на Газа бяха открити телата на шестима израелски заложници, отвлечени при терористичното нападение на "Хамас" на 7 октомври. Те са били намерени при нощна военна операция недалеч от Хан Юнис.

Разговорът между Антъни Блинкен и Бенямин Нетаняху

На този фон международните усилия за постигане на примирие в Газа буксуват. След среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Тел Авив, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че Израел е приел подкрепяното от САЩ предложение за прекратяване на огъня в Газа.

"В много конструктивен разговор, премиерът Бенямин Нетаняху потвърди, че Израел подкрепя свързващото предложението за преговори. И сега е ред на "Хамас" да направи същото", заяви Антъни Блинкен.

Предложението предвижда след спирането на огъня да се освобождават заложници и да се разменят затворници, а след това да започнат преговори за трайно примирие. В търсене на подкрепа Блинкън продължи обиколката си в региона с посещение в Египет.

Високопоставен служител на "Хамас" каза, обаче, че новото предложение към преговарящите "повдига много двусмислици и неясноти“ и е било променено без съгласуване с групировката.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback