СЗО: Маймунската шарка не е новият Ковид-19

Вирусът обикновено е лек, но може да убие

20.08.2024 | 16:42 Редактор: Беатрис Младжова
Вариантът clade 1b предизвика глобална загриженост.
Вариантът clade 1b предизвика глобална загриженост.

Според служител на Световната здравна организация маймунската шарка не е новият Ковид-19, независимо дали е новият или старият щам, защото властите могат да контролират разпространяването му, съобщи Ройтерс.

"Ние можем и трябва да се справим заедно с Mpox", заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге на брифинг за медиите в ООН.

"Така че ще изберем ли да поставим системите за контрол и елиминиране на Mpox в световен мащаб? Или ще влезем в нов цикъл на паника и пренебрежение? Начинът, по който реагираме сега и в следващите години, ще се окаже критичен тест за Европа и света", добави той, цитиран от "Фокус".

Маймунската шарка, вирусна инфекция, която причинява пълни с гной лезии и грипоподобни симптоми, обикновено е лека, но може да убие.

Вариантът clade 1b предизвика глобална загриженост, защото изглежда се разпространява по-лесно при рутинен близък контакт.

Случай на варианта беше потвърден миналата седмица в Швеция и свързан с нарастващо огнище в Африка, първият знак за разпространението му извън континента. СЗО обяви неотдавнашното избухване на болестта за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, след като беше идентифициран новият вариант.

Снимка: БГНЕС