Климатичните промени могат да направят Близкия изток необитаем в бъдеще

Според експерти подобни температури са дългосрочна тенденция

20.08.2024 | 22:30 Редактор: Беатрис Младжова
Глобалното затопляне не е проблем само на Близкия изток.
Глобалното затопляне не е проблем само на Близкия изток.

Сериозните климатични промени могат да направят Близкия изток необитаем в обозримо бъдеще. Това тревожно предупреждение се прокрадва в публикация на анализаторите Кристина Бури и Стивън Кук на страниците на Foreign Policy.

Това лято донесе необичайни горещини в региона, съвпадайки с периода на хадж, най-важното поклонение за мюсюлманите. Екстремните метеорологични условия вече доведоха до трагични последици: над 1300 души станаха жертви на непоносимата жега.

Експертите подчертават, че подобни температурни рекорди не са инцидент, а част от дългосрочна тенденция на глобално затопляне. Постоянно повишаващите се температури носят със себе си наистина много проблеми за Близкия изток. Сред най-сериозните предизвикателства са засилващата се суша и недостигът на вода.

Според анализаторите, ако настоящите климатични тенденции се запазят, жителите на региона ще трябва да обмислят възможността за масова миграция към по-благоприятни места за живот. В същото време Бури и Кук смятат, че Европа може да се превърне в основна посока на подобно преместване. 

Глобалното затопляне не е проблем само за Близкия изток

Проблемът с изменението на климата се простира далеч отвъд Близкия изток и изисква глобални усилия за справяне с него.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди по-рано за възможно повишаване на средните глобални температури с 2,8 градуса до края на века. Освен ако страните не предприемат по-решителни действия за декарбонизация.

Парижкото споразумение за климата, прието през 2015 г., остава ключовият международен документ в борбата срещу глобалното затопляне.

Той предвижда ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий или най-много до не повече от 2 градуса до 2100 г.

Четете повече в megavselena.bg.

Снимка: БГНЕС