fallback

Германия призовава за еднакви глоби в ЕС за нарушения на пътя

Някои държави определят санкциите в зависимост от доходите на нарушителя

20.08.2024 | 12:50 Автор: Деси Николова

Досега в Европейския съюз всяка страна налага различни размери на глобите за едно и също нарушение на правилата за движение, но сега се поставя въпросът за тяхното унифициране. Профсъюзът на германските полицаи е отправил призив за въвеждане на общи санкции в ЕС за нарушения на пътя.

Според германските експерти различната практика в ЕС за наказване на шофьори е дискриминационна. На тази основа профсъюзът на германската федерална полиция (GdP), както съобщава VerkehrsRundschau, призова за стандартизация. Вече са изготвени съответни писма с предложения и обосновка на подобна позиция до държавните структури и ръководството на Европейския съюз.

Размерът на глобите в европейските страни е много различен. Германците посочват като пример, че в Полша глобата за непоставяне на предпазния колан е само 25 евро, а в Гърция - 350 евро.

Има и други разлики. Някои държави определят глобите в зависимост от доходите на нарушителя. Този подход беше въведен по-специално във Финландия, Дания и Швейцария. Същата процедура важи и за шофиране в нетрезво състояние.

"С помощта на общ каталог от глоби можем последователно да прилагаме правилата за движение и да повишим безопасността на движение през националните граници. Това е важна стъпка към нашата цел - да намалим до нула броя на жертвите на пътни инциденти", подчерта председателят на GDP Йохен Копелке.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback