СЗО бие тревога заради маймунска шарка в 5 африкански държави

Организацията препоръча специални мерки

20.08.2024 | 09:18 Редактор: Вяра Димова
СЗО настоява за засилване на граничния контрол.
СЗО настоява за засилване на граничния контрол.

Пет държави в Африка - Демократична република Конго (ДРК), Бурунди, Кения, Руанда и Уганда - бяха включени в списъка на Световната здравна организация (СЗО) на страните, за които се препоръчват специални мерки за противодействие на огнището на mpox (новото име на маймунската шарка). Това се казва в съобщение на СЗО, публикувано на официалната интернет страница на организацията.

"Международният комитет за извънредни ситуации в областта на здравеопазването прие временни препоръки относно избухването на това заболяване. Препоръките се отнасят за държави, в които се разпространява маймунска шарка. Те са отговор на спешна здравна ситуация от международно значение. Препоръките се отнасят за, но не се ограничават до ДРК, Бурунди, Кения, Руанда и Уганда", става ясно от разпространения текст, цитиран от "Фокус".

Като част от приетите препоръки СЗО изисква укрепване на националните механизми за реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването, по-тясна координация на усилията за борба с маймунската шарка, подобряване на лабораторната диагностика на заболяването и идентифициране на контакти на хора, заразени с нея, с други.

СЗО също настоява за засилване на граничния контрол за идентифициране на хора с маймунска шарка, провеждане на ваксинации и подобряване на обществената осведоменост за характеристиките на това заболяване и мерките за борба с него.

Снимка: БГНЕС