fallback

САЩ: Работим с Израел за ваксинация срещу полиомиелит в Ивицата Газа

Това ще изисква прекъсване на бойните действия

19.08.2024 | 22:16 Автор: Вяра Димова

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Израел се съгласил да подкрепи усилията за ваксиниране на жителите на Газа срещу полиомиелит, след като обсадената територия съобщи за първия случай на заболяването от 25 години насам.

"Работим с израелското правителство по този въпрос и вярвам, че ще можем да придвижим напред плана за това през следващите седмици. Това е спешно. Това е жизненоважно", каза той пред репортери в Тел Авив.

Организацията на обединените нации заяви, че вече разполага с подробни планове за ваксиниране на децата в цялата ивица Газа и може да започне още този месец. Това обаче ще изисква прекъсване на бойните действия, а генералният секретар Антонио Гутериш призова за две седемдневни прекъсвания на войната в Газа, за да бъдат ваксинирани над 640 000 деца на територията.

Блинкен, който не уточни как ще се осъществи ваксинацията, заяви, че е провел "подробен" разговор за хуманитарната ситуация в Газа с министъра на отбраната Йоав Галант.

"Напълно споделяме загрижеността относно възможността за повторната му (на полиомиелита) поява и работим по подробен план, за да сме сигурни, че тези, които трябва да бъдат ваксинирани срещу него, ще могат да се ваксинират", посочи държавният секретар на САЩ, цитиран от БГНЕС.

Блинкен, който се срещна в продължение на три часа и с министър-председателя Бенямин Нетаняху, настоява за завършване на по-трайно прекратяване на огъня в 10-месечната война.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback