Русия ще посредничи за мир между Азербайджан и Армения

"Ако можем да направим нещо, ще бъдем много щастливи", заяви Владимир Путин

19.08.2024 | 19:39 Редактор: Вяра Димова
Владимир Путин е готов да съдейства за мирмежду Азербайджан и Армения.
Владимир Путин е готов да съдейства за мирмежду Азербайджан и Армения.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви при посещението си в Баку, че въпреки кампанията си в Украйна, Москва продължава да се ангажира с историческата си роля на посредник в мирните преговори между Азербайджан и Армения.

Руският лидер беше в Азербайджан на двудневно посещение - първото му в богатата на петрол страна, откакто Москва нахлу в Украйна през 2022 г. и откакто Баку си върна анклава Нагорни Карабах в офанзива през септември 2023 г., предаде АФП.

В продължение на десетилетия Русия е традиционен посредник между кавказките врагове, но през последните две години е затрупана от кампанията си в Украйна, като западните сили играят все по-голяма роля в арбитрирането на конфликта.

"Широко известно е, че Русия също е изправена пред кризи, на първо място на украинското трасе. Въпреки това, историческото участие на Русия в събитията в Южен Кавказ, дори и през последните години, без съмнение ни налага да участваме там, където е необходимо на страните", заяви Путин в Баку в съвместно изказване с азербайджанския президент Илхам Алиев.

Кампанията на Баку сложи край на три десетилетия арменско сепаратистко управление и развали отношенията между Ереван и традиционния му съюзник Москва. Оттогава Армения обвинява Русия в бездействие и укрепва връзките си със западните страни, пише БГНЕС.

"Ако можем да направим нещо, за да подпишем мирно споразумение между Азербайджан и Армения, ще бъдем много щастливи", посочи президентът на Русия.

Путин заяви, че след посещението си в Баку ще се свърже с министър-председателя на Армения Никол Пашинян, за да му "разкаже за резултатите от преговорите".

Снимка: БГНЕС