"Хизбула" е готова да атакува със 150 000 ракети при война с Израел

Повечето от оръжията идват от Русия и Северна Корея

19.08.2024 | 18:25 Редактор: Толя Стоянова
Хасан Насрала от 2018 г. плаши да нападне Израел.
Хасан Насрала от 2018 г. плаши да нападне Израел.

Ливанската групировка "Хизбула" е добре подготвена за война с Израел. Твърди се, че шиитската милиция, подкрепяна активно от Иран, разполага със 150 000 ракети, сред които иранските "Раад", "Фаджр" и "Зелзал", както и руските "Катюша" и "Буркан". През октомври "Хизбула" за първи път свали израелски дрон над Южен Ливан със зенитна ракета с неизвестен произход. Повечето от оръжията идват от Русия и Северна Корея, а за някои от тях се твърди, че Иран ги е доразвил.

Засилиха се опасенията за голяма война в региона

Войната се води и с психологически средства. Нов пропаганден видеоклип на терористичната организация очевидно цели да покаже с каква военна мощ разполага шиитската групировка. В него се вижда как бойци на "Хизбула" се придвижват с мотоциклети и камиони през широко разклонена система от тунели, дълбани в скалите.

Те превозват модерни ракети и въвеждат координати на лаптопи. Чува се и лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала, който от 2018 г. плаши да нападне Израел. Групировката може да достигне до всяко кътче на страната, става ясно още от пропагандното видео, предаде DW.

Целта на това представление е да се внуши, че "Хизбула" е готова за конфронтация с Израел - дори и без Иран, прекият съюзник на шиитската групировка, да се намесва пряко в конфликта, казва пред АРД ливанският генерал в оставка Халил Хамаде. След като Израел уби високопоставен командир на "Хизбула", а след това при атентат в Техеран беше ликвидиран и политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания, се засилиха опасенията за голяма война в региона.

"Хизбула" вече има значителен достъп до ирански ракети с прецизно насочване", подчерта бившият военен. 

Снимка: БГНЕС