fallback

4700 души са евакуирани в Турция заради големите горските пожари

При 90% от случаите огънят е бил причинен от човешка ръка

19.08.2024 | 16:37 Автор: Вяра Димова

Евакуация на 4700 души наложиха горските пожари в Турция, съобщи турската държавна телевизия "ТРТ Хабер", позовавайки се на ръководителя на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) Окай Мемиш. В действията по потушаване на горските пожари в страната са се включили 5901 служители, 27 самолета, 72 хеликоптера, 613 цистерни и противопожарни коли, 450 водоноски и още 2533 превозни средства.

По думите на ръководителя на AFAD 90% от пожарите в цяла Турция са били причинени от човешка ръка. Той призова гражданите да бъдат особено бдителни при подобна рискова среда.

Два големи горски пожара, които горяха в продължение на три дни в Западна и Северна Турция, бяха овладени вчера, но рискът от възникване на нови остава висок заради високите температури, ниската влажност и силните ветрове, предупредиха властите.

Егейските окръзи Измир, Маниса и Айдън са били засегнати от общо 142 горски пожара, от които 11 се преценяват като "опустошителни", 92 са нанесли тежки поражения, а 39 са били с по-ограничено въздействие, посочи Мемиш, цитиран от БТА.

Той добави, че на някои места, по-специално в Измир, продължават "дейностите във връзка с нанесените щети" от пожарите върху земеделски площи, жилища и офиси. Изследват се и пораженията в района на градовете Ушак, Мугла, Болу и Карабюк.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback