fallback

Сергей Лавров: САЩ са поръчали атаките срещу газопровода "Северен поток"

Миналата седмица германските прокурори издадоха заповед за арест на украинец заради взривовете

19.08.2024 | 14:01 Автор: Толя Стоянова

Външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че САЩ са наредили атаките срещу газопровода "Северен поток" през 2022 г. Миналата седмица германските прокурори издадоха заповед за арест на украинец заради взривовете по газопроводите, по които се пренася руски газ за Германия под Балтийско море, а "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че експлозиите са извършени от украински екипаж и са одобрени от тогавашния главнокомандващ на армията в Киев.

По време на посещение в Азербайджан Лавров повтори отдавна заявените от Москва твърдения, че Западът е замесен, предаде БГНЕС.

"Ясно е, че за да се извърши такава терористична атака, е имало заповед от най-високо ниво, както се казва. За Запада самият връх, разбира се, е Вашингтон", заяви Лавров пред вестник "Известия" във видеоинтервю, публикувано в канала му в Telegram.

По думите му е имало опити да се хвърли вината за всичко върху група пияни офицери, нещо, което той определи като "несериозно".

"Уолстрийт джърнъл" съобщи, че тогавашният висш военен командир на Украйна Валерий Залужний е ръководил плана за взривяване на тръбопроводите, използвани от Русия за доставка на газ за Европа. Според вестника президентът на Украйна Володимир Зеленски е одобрил плана, но се е опитал да го отмени, след като ЦРУ на САЩ му е съобщило, че е запознато с плановете и го е предупредило да не го прави.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback