Володимир Зеленски заговори за преговори за мир наесен

Войната не излиза във ваканция, подчерта президентът на Украйна

19.08.2024 | 13:27 Редактор: Толя Стоянова

Украйна продължава военната офанзива в руската област Курск, която има за цел да създаде буферна зона, за да предотврати по-нататъшни нападения от страна на Москва през границата. Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че основната цел на операцията е да унищожи колкото се може повече руски военен потенциал и да проведе максимални контранастъпателни действия.

Украинският президент призова за повече подкрепа от партньорите си. Той за първи път намекна, че през есента се очакват преговори за мир в Украйна.

"Войната не излиза във ваканция. Имаме нужда от решения - имаме нужда от навременна логистика за обещаните пакети от помощ. Обръщам се специално към Съединените щати, Обединеното кралство и Франция. И още нещо - предстоят важни седмици на дипломатическа работа, включваща различни партньори - Европа, Америка, Глобалния юг. Ние вече разширихме и ще продължим да разширяваме кръга на онези, които подкрепят справедливия край на тази война. Изключително важно е Украйна да влезе в тази есен още по-силна отпреди", заяви Зеленски.

Снимка: БГНЕС