Израел и "Хамас" си разменят взаимни обвинения

"Държим Нетаняху напълно отговорен", заявиха палестинските бойци

19.08.2024 | 09:04 Редактор: Деси Николова
Нетаняху заяви, че те преговарят, а не просто правят отстъпки.
Нетаняху заяви, че те преговарят, а не просто правят отстъпки.

Израел и "Хамас" се обвиняват взаимно за възпрепятстване на прекратяването на огъня и постигането на сделка за заложниците.

Посредници казват, че настоящият кръг от преговори е довел двете страни най-близо до официална пауза в битките от месеци. Но възраженията от двете страни в неделя увеличиха шансовете за подновяване на безизходицата.

"Ние водим преговори, а не сценарий, при който просто даваме и даваме", каза премиерът Бенямин Нетаняху в неделя в началото на заседанието на своя кабинет. 

"Има неща, по които можем да бъдем гъвкави, и има неща, по които не можем да бъдем гъвкави, за които ще настояваме. Знаем как да правим разлика между двете много добре", допълни Нетаняху.

"Хамас" публикува изявление малко след това, в което подробно описва това, което според него са новите искания на Израел, които според въоръжената групировка ще попречат на сделката.

"Държим Нетаняху напълно отговорен", се казва в изявлението.

Докато е в Израел, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябва да се срещне с Нетаняху, президента Исак Херцог и министъра на отбраната Йоав Галант, според високопоставен служител на Държавния департамент. Блинкен, който е направил девет пътувания до региона след избухването на конфликта, се отправя към Египет във вторник.

По време на преговорите на високо ниво на двудневната среща на върха миналата седмица в Доха Израел и САЩ работиха за стесняване на различията с египетски и катарски официални лица, служещи като посредници за "Хамас". Преговорите трябва да бъдат подновени в Кайро по-късно тази седмица, въпреки че не е определена официална дата.

Войната в палестинския анклав избухна, след като бойци на "Хамас" нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души. Израел отговори с въздушно и наземно нападение и повече от 40 000 палестинци са загинали, според здравни служители в управляваната от "Хамас" Газа.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 часа
абе що не ги затриете завинаги тия талибани и да се мирне!! Сигнализирай за неуместен коментар