fallback

Володимир Зеленски: Създаваме буферна зона в Курск, за да спрем руските атаки

Украйна удари втори стратегически мост в региона

19.08.2024 | 08:14 Автор: Деси Николова

Украйна твърди, че е унищожила втори стратегически мост за седмица, продължавайки нахлуването си в района на Курск в Русия. Украинската армия пусна в неделя въздушни кадри от удара по моста - за който се съобщава, че е над река Сейм в Звънное. Часове по-късно украинският президент Володимир Зеленски за първи път каза, че целите на военното нахлуване в Курск включват създаването на "буферна зона", която да спре руските атаки.

"Сега основната ни задача в отбранителните операции като цяло е да унищожим колкото се може повече руски военен потенциал и да проведем максимални контранастъпателни действия. Това включва и създаването на буферна зона на територията на агресора - нашата операция в Курска област" заяви Зеленски в нощното си обръщение. 

Вече близо две седмици Украйна провежда най-голямата си атака на руска територия, откакто Москва започна инвазията си в Украйна през 2022 г.

"Минус още един мост", написа командирът на украинските ВВС генерал-лейтенант Микола Олещук в социалните медии към кадри от удара.

"Авиацията на ВВС на Украйна продължава да лишава врага от логистични възможности с прецизни въздушни удари, което значително влияе върху хода на военните действия", добави ген. Олещук.

Видеото показва нарастващ голям облак дим над моста и една от секциите му изглежда разрушена. Не е ясно кога се е провело нападението.

По-рано тази седмица Украйна разруши друг мост над река Сейм, близо до град Глушково. Той бе използван от Кремъл за снабдяване на войските му.

Военни анализатори идентифицираха три моста в района, използвани от Русия за снабдяване на нейните сили, и те казаха, че два са били унищожени или сериозно повредени, съобщи агенция Ройтерс.

Почти две седмици след като украинските войски нахлуха през границата с Русия, става ясно, че те планират да останат. Президентът Зеленски каза в събота, че войските му укрепват позициите си в Курск и се разширяват допълнително в Русия.

"Нашата операция в района на Курск все още нанася загуби на руската армия и руската държава, тяхната отбранителна промишленост и икономика", каза Зеленски във вечерното си обръщение в неделя, предаде Труд.

Той добави, че "това е нещо повече от отбрана за Украйна" и каза, че целта е "да се унищожи колкото се може повече руски военен потенциал и да се извършат максимални контранастъпателни действия".

Това ще включва "създаване на буферна зона на територията на агресора", добави той, в опит да се предотвратят нови руски атаки в Украйна.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback