Патриарх Даниил към Украинския митрополит Онуфрий: Всички се молим за мир

Режимът на президента Володимир Зеленски се кани да забрани каноничната православна църква

18.08.2024 | 21:51 Редактор: Толя Стоянова
Патриарх Даниил написа мисмо на Украинския митрополит Онуфрий.
Патриарх Даниил написа мисмо на Украинския митрополит Онуфрий.

Патриарх Даниил написа мисмо на Украинския митрополит Онуфрий на фона на новините, че режимът на президента Володимир Зеленски се кани да забрани каноничната православна църква.

Писмото на Негово Светейшество Българския патриарх Даниил до Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий:

Ваше Блаженство,

На днешната дата точно преди 10 години беше извършено Вашето тържествено въдворяване за митрополит Киевски и на цяла Украйна след каноническия избор, осъществен от епископите на Украинската православна църква. За този десетгодишен период Вие се утвърдихте като достоен приемник на велики архиереи и изповедници, светителствували на Киевската митрополитска катедра. Вашата пословична скромност, смирение, дълготърпение, любов към монашеството и монашеския начин на живот, стремеж към строго съблюдаване на завещания ни от св. отци каноничен ред в Църквата, са характерни черти на Вашето нелеко служение като предстоятел на братската Украинска православна църква. Времето на Вашето първосветителство съвпадна с тежки изпитания за украинския народ и неговата Църква. Вие устояхте и продължавате, с Божията помощ, да устоявате на всички опити за създаване на разединение, опазвайки единството, целостта и каноничността на Украинската православна църква. Същевременно това бяха години на разделение вътре в самото украинско общество, при което Вие винаги се проявявахте като обединител и миротворец – евангелски дълг за всеки един истински Христов пастир.

Ваше Блаженство,

През последните години братска Украйна преминава през страшното горнило на кръвопролитна война. Всички ние се молим усърдно за мира в Украйна, който е важно условие и за мира по целия свят. Ние се молим лично за Вас, та Всемилостивият Бог да Ви дарува още дълги години в здраве, духовна разсъдителност и бодрост, за да ръководите богодаруваната Ви Украинска православна църква за спасението, мира и духовното преуспяване на благочестивия украински народ.

На многая и благая лета, Ваше Блаженство!

Като прося Вашите св. молитви, оставам на Ваше Блаженство с любов в Христа брат,

Патриарх Български † ДАНИИЛ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 минути
Какъв режим бе, авторке простакесо на този пасквил? Зеленски е демократично избран президент!!! Сигнализирай за неуместен коментар