fallback

Мощно земетресение край руския полуостров Камчатка

Местните власти така и не издадоха предупреждение за цунами

18.08.2024 | 08:30 Автор: Искра Ангелова

Край бреговете на руския полуостров Камчатка е регистрирано земетресение с магнитуд 7,0, съобщи Геологическата служба на САЩ. Местното министерство на извънредните ситуации съобщи, че трусовете са усетени по крайбрежието, включително в столицата на региона Петропавловск-Камчатски, предаде АФП.

"Оперативни екипи от спасители и пожарникари проверяват сградите", съобщи в Telegram регионалният клон на руското министерство на извънредните ситуации в Камчатски край.

Земетресението е станало на дълбочина от близо 50 км малко след 7:00 ч. местно време, на около 90 км източно от Петропавловск-Камчатски, съобщи Геологическата служба на САЩ, цитирана от БГНЕС.

Първоначално Националният център за предупреждение за цунами на САЩ издаде предупреждение за опасност от цунами, но по-късно съобщи, че опасността е преминала. Местните власти така и не издадоха предупреждение за цунами.

След първоначалния трус са регистрирани няколко вторични труса, но с по-ниска интензивност, съобщи на уебсайта си Камчатският клон на руската Единна геофизична служба.

Полуостровът се намира в сеизмично активен пояс, обграждащ по-голямата част от Тихия океан, известен като "Огненият пръстен", и е дом на повече от две дузини действащи вулкани.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback