"Хамас" не прие мирния план на САЩ за прекратяване на огъня в Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън вярва в позитивния развой на преговорите

17.08.2024 | 13:50 Редактор: Толя Стоянова

Най-малко 9-ма души бяха убити, а десетки ранени при атаката по жилищна сграда в град Набатие в южната част на Ливан. Напрежението в региона не стихва след покушението на лидера на "Хамас" Исмаил Хания и убийството на високопоставен генерал от "Хизбула". На този фон групировката "Хамас" не прие предложения от САЩ мирен план за прекратяване на огъня в Газа.

Американският секретар Антъни Блинкен заминава за Кайро в неделя, за да засили разговорите по мирния план, представен от Вашингтон. След края на двудневните консултации с посредниците от Египет и Катар в Доха за мир в Газа стана известно, че "Хамас" не приема част от текстовете. Възраженията са срещу предложението израелски войски да останат в Ивицата Газа и след прекратяването на огъня, за да контролират границата с Египет.

Въпреки това президентът на САЩ Джо Байдън вярва в позитивния развой на преговорите.

"Да, аз съм по-оптимистично настроен и смятам, че ние сме по-близо, отколкото някога сме били", заяви той.

Други условия, неприемливи за групировката, са при размяната на палестински затворници за израелски заложници Израел да има право да депортира затворниците в други страни, вместо да ги връща в Газа.

На фона на продължаващите разговори между дипломатите войната в Газа не стихва. През нощта при израелски въздушен удар са загинали 15 души от едно палестинско семейство, включително девет деца и три жени.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС