fallback

Украйна разруши стратегически руски мост над река Сейм

Войските укрепват позициите си в Курск

17.08.2024 | 08:06 Автор: Толя Стоянова

Силите на Украйна са разрушили стратегически важен мост над река Сейм. Според руски официални лица операцията край град Глушково е отрязала част от местния район. Мостът е използван от Кремъл за снабдяване на войските му и разрушаването му може да попречи на усилията им, информира BBC.

Украинските войски укрепват позициите си в Курск

Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските войски укрепват позициите си в Курск и нарече завзетите територии разменна монета, намеквайки, че те могат да бъдат разменени за украински региони, окупирани от Москва. Вече втора седмица това е най-дълбокото нахлуване на Украйна в Русия, откакто Москва започна пълномащабна инвазия преди повече от две години.

Изненадващата трансгранична операция на Украйна доведе до бягството на повече от 120 000 души, търсейки сигурност. Но на фона на украинските претенции за териториални придобивки, Киев многократно е заявявал, че не желае да окупира Русия.

"Украйна не се интересува от окупиране на руски територии", заяви високопоставения помощник на украинския президент Зеленски - Михайло Подоляк.

Той каза, че една от основните цели, които искат да постигнат с нахлуването си в Русия, е да накарат Москва да преговаря по условия на Киев.

"В Курска област ясно виждаме как военният инструмент се използва обективно, за да се убеди Русия да влезе в процес на честни преговори", написа той в социалната платформа X, като добави, че Киев е доказал ефективни средства за принуда.

Ръководителят на украинските военни Олександър Сирски подчерта, че офанзивата е напреднала допълнително.

"Войските на настъпателната група продължават да се бият и са напреднали в някои райони от един до три километра към врага", подчерта той във видео, публикувано в социалните медии.

Евакуират пет села в Белгородска област

В момент, когато настъплението на Украйна продължава, официални представители на граничещата с Украйна руска област Белгород заявиха, че от понеделник ще евакуират пет села.

"От 19 август затваряме достъпа до пет населени места, евакуираме жителите и им помагаме да изнесат имуществото си", написа губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков в приложението за социални съобщения Telegram.

Въпреки това, докато Украйна се придвижва все по-навътре в западната руска територия, руските сили също така постигат успехи в източната част на Украйна. Москва съобщи, че нейните войски са превзели Серхиевка - последният от поредицата градове, за които руските войски претендират през последните седмици, предаде БГНЕС.

Успехите доближават руснаците до град Покровск - важен логистичен център, който се намира на главния път за снабдяване на украинските войски по източния фронт. Покровск се намира северозападно от контролираната от Русия Донецка област, която от петък сутринта е подложена на украински обстрел, в резултат на който са ранени няколко цивилни.

Снимка: БГНЕС 

fallback
Още от Свят
fallback