Расте недоволството от германското правителство и от канцлера Олаф Шолц

62% смятат, че кабинетът не се справя добре с работата си, сочи ново проучване

16.08.2024 | 21:44 Редактор: Вяра Димова
Германците критикуват Шолц.
Германците критикуват Шолц.

Ново проучване на общественото мнение разкрива растящо недоволство от германското правителство и от самия канцлер Олаф Шолц. То е направено по поръчка на обществената телевизия ZDF.

Липса на лидерски качества - това е основната критика на германците към Шолц, който ръководи коалиция между неговите социалдемократи, Зелените и либералите.

62% от запитаните смятат, че кабинетът не се справя добре с работата си. 58% са недоволни от канцлера, като 2/3 смятат, че той се проваля като лидер. Такъв е дори процентът на привържениците на социалдемократическата партия, сочи проучването.

Въпреки това 74% от участвалите в анкетата не вярват, че в Германия ще има предсрочни парламентарни избори. Следващите са идната есен. Шолц обяви, че ще се кандидатира отново за канцлер. Това намерение одобряват едва един на всеки трима германци, пише "Труд".

В редиците на опозиционния консервативен блок ХДС/ХСС анкетираните засега не виждат категоричен кандидат за канцлер. Подкрепата се разделя между баварския премиер Маркус Зьодер с 27%, следван от премиера на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст с 23%, председателя на християндемократите Фридрих Мерц (18%) и премиера на провинция Шлезвих-Холщайн Даниел Гюнтер (7%).

Снимка: БГНЕС