fallback

Какво представлява маймунската шарка и как да се защитим?

Вирусът се разпространява в Африка от началото на 2024 г.

16.08.2024 | 21:16 Автор: Беатрис Младжова

Маймунската шарка или Mpox се разпространява в Африка от началото на тази година. Тръгвайки от Конго, вирусът вече е регистриран в 16 африкански държави. Стана известно и за първи случай в Швеция. А Световната здравна организация (СЗО) реши да обяви вируса за глобална здравна опасност. АРД търси отговорите на най-важните въпроси, свързани с него.

Установените случаи са 15 000

От началото на годината Центърът за контрол и превенция на заболяванията, който обединява африканските центрове за епидемичен контрол, е установил 15 000 случая, както и най-малко 460 смъртни случая, причинени от Mpox. Това е ръст със 160 процента в сравнение с миналата година. Но не е ясно доколко надеждни са тези цифри, тъй като нито в Конго, нито в граничещите с него държави има капацитет за извършването на тестове и изследвания. Затова случаите вероятно са много повече, предполага германската общественоправна медия.

Какво представлява вирусът?

Вирусът Mpox е с животински произход, тоест той е бил предаден на човека от дивите животни и е сроден с класическия вирус на шарката. Установен е за първи път при човек през 1970 година, като учените са идентифицирали два негови типа – Clade1 и Clade2.

В Демократична република Конго и в съседните държави е разпространен и подвид на Clade1 – Clade1b.

Възможни са няколко начина на зараза

Вирусът се пренася от човек на човек най-вече при близък телесен контакт – но не само чрез сексуални контакти. Също така е възможна зараза чрез контакт със заразени животни или предмети. Вероятно по тази причини в засегнатите региони се заразяват и много деца. Над 60% от заболелите са деца и младежи под 15 години, казва пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Жан Кадея, директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) Жан Кадея, пише DW.

Има две ваксини, които са разработени за защита срещу класическата шарка, има и антивирусни медикаменти, посочва АРД. Както по време на пандемията с коронавируса, така и сега индустриалните държави са относително добре снабдени с медикаменти и ваксини, но не и глобалният Юг - там има недостиг.

Според ЦКПЗ в засегнатите региони има нужда от десет милиона ваксини, а налични са само 200 000.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback