Замърсените реки в Европа се превръщат в голям проблем

Европейският съюз актуализира тридесетгодишните правила за отпадъчните си води

16.08.2024 | 19:57 Редактор: Тодор Петров
Ешерихия коли и мъртви риби.
Ешерихия коли и мъртви риби.

Олимпийските триатлонисти трябваше да се справят със сериозен риск Париж, където се състезаваха в река Сена след инвестиция от 1,4 милиарда евро (1,5 милиарда долара) за първи път да направят реката подходяща за плуване след повече от век. Лошото качество на водата все пак принуди организаторите да отложат големия ден, а няколко атлети съобщиха, че са се разболели след състезанията си.

Този инцидент привлече вниманието към един нарастващ политически проблем в Европа. Много градове като Гент имат средновековни корени и вековна инфраструктура, която не е обновена, за да се справи с огромния ръст на отпадъците, изпускани от домовете и фабриките. В Обединеното кралство разливите на отпадъчни води в реките и морето предизвикаха широко обществено възмущение.

Междувременно, климатичните промени носят по-влажно време, което може да причини внезапни наводнения и да претовари канализационните системи.

Тази година Европейският съюз актуализира тридесетгодишните правила за това как страните трябва да събират и третират отпадъчните си води, но много държави все още не спазват по-старите закони. Европейската комисия в момента води съдебни дела срещу Италия, Гърция и Испания за неспазване на стандартите за чиста вода, които трябваше да бъдат изпълнени преди години.

Европейските нации също така се изправят пред отделен краен срок през 2027 г., за да подобрят състоянието на своите реки, езера и морета. Последната актуализация, през 2021 г., установи, че две трети от повърхностните води на континента не са се подобрили достатъчно.

Отпадъчните води трябва да бъдат третирани на няколко етапа, преди да могат безопасно да се върнат в околната среда. Първият етап филтрира твърдите вещества, вторият премахва вредните химикали и намалява количеството на хранителни вещества като фосфор и азот, които водят до вреден растеж на водорасли, а следващите етапи дезинфекцират отпадъчните води и премахват още хранителни вещества.

Около 20% от хората в ЕС живеят на места, където се осъществява само първият етап. Неизвестно количество отпадъчни води никога не се третира 

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС