Видео показва историческото навлизане на украинската войска на руска територия

Киев може да предизвика Трета световна война, твърди Кремъл

16.08.2024 | 18:57 Редактор: Вяра Димова

Украинските военни разпространиха първо видео от навлизането си на руска територия. Това става повече от седмица след настъплението в Курска област. Сраженията в областта продължават близо до границата, а депутат от Кремъл заплаши, че Киев може да предизвика Трета световна война. 

Операцията в Курска област започна на 6 август и това, според посланията от видеото, е ден, който ще остане в историята на войната. 

Агенция ДПА отбелязва, че достоверността на показаното не може да бъде потвърдена, но видеото е споделено от много украинци и руски сайтове. От Киев заявиха, че украинските войски напредват още и вече са установили контрол върху 80 населени места на площ от 1500 квадратни километра. 

"Трябва да нанесем значителни тактически поражения на Русия. В района на Курск ясно виждаме как обективно се използва военният инструмент, за да се убеди Руската федерация да влезе в честен преговорен процес. Да се влезе в преговорен процес, а не в традиционното за Русия пропагандно и капитулантско изнудване", посочи съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Беларус вижда пряка заплаха за страната

В съседната Беларус военното ръководство, заедно с държавния лидер Александър Лукашенко, видя пряка заплаха за страната си от украинските действия. 

"В условията на присъствие на украински въоръжени формирования в пограничните райони се запазва голяма възможност за подготовка и извършването на въоръжена провокация на наша територия, както и на предизвикани от нея акции", заяви министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин.

А от Москва депутатът Михаил Шеремет продължи да обвинява Запада, че подкрепя украинското нахлуване в Курска област. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС