Коронавирусът в Гърция се задържа на тревожни нива

Броят на интубираните пациенти с Ковидя-19 инфекция е 20

16.08.2024 | 18:25 Редактор: Тодор Петров
Ковид-19 отново притесни гърците.
Ковид-19 отново притесни гърците.

Положителността на коронавируса в Гърция остава на постоянно високи нива, докато твърдите показатели (приемане, интубации, смъртни случаи) показват лек спад, според епидемиологичния доклад на EODY за седмицата от 5 до 11 август.

  • Грипоподобно заболяване – ГПЗ (независимо от патогена)
  • Броят на заболелите от грип на 1000 посещения остава нисък.
  • Тежка остра респираторна инфекция – SARI (независимо от патогена)
  • Броят на случаите на SARI на 1000 посещения остава нисък.
  • SARS-CoV2 вирус – инфекция с Ковид-19

Положителността във всички изследвани проби е на нивата от миналата седмица

Има 817 нови приема, което показва лек спад спрямо предходната седмица, докато средният седмичен брой нови приемания през предходните четири седмици е 803. Броят на новите интубации е девет, докато средният седмичен брой нови интубации спрямо предходната четири седмици е 12. Броят на интубираните пациенти с Ковидя-19 инфекция е 20.

Броят на смъртните случаи беше 35, докато средният седмичен брой на смъртните случаи през предходните четири седмици беше 39. Преобладаващият щам през последните седмици е BA.2.86, който носи поне една от мутациите F456L и R346T, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Отбелязва се, че тази категория вариантни щамове не е свързана с повишен риск от тежко заболяване. Наблюдението на вирусния товар в градските отпадъчни води показа намаляване на циркулацията на вируса SARS-CoV-2 в три от деветте тествани области и увеличение в три. Стабилизация е регистрирана в три области.

Уязвимите групи от населението (възрастни хора и хора със съпътстващи заболявания) се съветват да спазват стриктно превантивните мерки срещу респираторни инфекции и да потърсят лекарска помощ навреме при симптоми, за да се осигури своевременно лечение. Същевременно се препоръчва на населението при наличие на симптоми на респираторна инфекция да ограничи контактите с хора от уязвимите групи.

Снимка: Pixabay