Бой в парламента на Турция

Причината е депутатският статут на Джан Аталай

16.08.2024 | 18:14 Редактор: Беатрис Младжова
Дискусията на заседанието днес започна напрегнато.
Дискусията на заседанието днес започна напрегнато.

Депутати в Турция се сбиха на извънредно заседание в пленарната зала. Това стана по време на обсъждане на положението на лишения от депутатски статут опозиционен депутат Джан Аталай, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Дискусията на заседанието днес започна напрегнато, а в хода на дебатите градусът на напрежението се повиши още повече и се стигна до размяна на юмручни удари между депутати.

Частният телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк излъчи кадри, на които се вижда как част от депутатите се удрят помежду си, а други се опитват да ги разтърват.

Депутатът Джан Аталай е осъден на 18 г. в затвора през 2022 г.

Конституционният съд на Турция постанови на 1 август, че решението на парламента да лиши от депутатски статут опозиционния депутат Джан Аталай, който е в затвора, е невалидно. След обявяването на решението последваха призиви от страна на адвоката му и опозицията за освобождаването му и връщането му в парламента. 

Председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Йозгюр Йозел посочи, че Аталай трябва да бъде освободен незабавно, да положи отново клетва като депутат и всички негови права да бъдат възстановени, предаде БТА.

Досега Касационният съд на два пъти отказа да освободи Аталай въпреки решения на Конституционния съд, че правата му са били нарушени.

Аталай бе осъден на 18 години затвор през април 2022 г., след като бе признат за виновен за опит за сваляне на правителството чрез организиране на общонационалните протести в парка Гези през 2013 г. заедно с турския филантроп Осман Кавала и още шестима души.

Снимка: БГНЕС