fallback

САЩ представиха предложение за спиране на огъня в Ивицата Газа

Антъни Блинкен се очаква да пристигне в Израел в неделя

16.08.2024 | 18:10 Автор: Вяра Димова

САЩ са представили предложение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, което запълва оставащите пропуски по начин, позволяващ бързото прилагане на споразумението и е в съответствие с принципи, изложени от президента Джо Байдън на 31 май. Това става ясно от съвместно изявление на Египет, Катар и Съединените щати, предаде "Ройтерс".

В изявлението също така се посочва, че посредниците ще продължат да работят през следващите дни върху подробности относно прилагането на предложението за прекратяване на огъня в Газа, включително по въпроси, свързани със заложниците, държавни в Газа, както и с палестинските затворници в Израел.

Преговарящите ще се срещнат отново

Съвместното изявлението беше оповестено, след като преговарящите се срещнаха в Доха в четвъртък и петък в последния кръг от преговори за прекратяване на огъня. Междувременно новинарският сайт "Axios" съобщи, позовавайки се на свои източници, че държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен се очаква да пристигне в Израел в неделя, 18 август.

Според израелски източник американският висш представител ще проведе среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде БНР. Блинкен също ще пътува и до Египет и Катар.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback