НАТО изпраща бойни кораби в Тихия океан заради Китай

Няколко страни от алианса ще участват в укрепването на отбраната

16.08.2024 | 18:07 Редактор: Беатрис Младжова
Най-скоро пристигналият кораб е от Италия.
Най-скоро пристигналият кораб е от Италия.

НАТО изпраща повече бойни кораби в западните части на Тихия океан, което може да засили напрежението в Китай, притеснен от нарастващото влияние на алианса в региона, пише Bloomberg.

Най-скоро пристигналият кораб е италианският самолетоносач "Кавур". Това е първия път, в който Рим разполага единичен самолетоносач в Тихия океан. "Кавур" и италианска фрегата проведоха неотдавна учения с американския самолетоносач "Ейбрахам Линкълн" близо до остров Гуам.

Малко анализатори в областта на сигурността очакват европейските военноморски сили да играят основна роля в конфликт в Тихия океан. Но нарастващата честота на тяхното присъствие усложнява сметките на Китай в момент, когато страната засилва военната си активност, включително полети на изтребители и на бомбардировачи близо до Тайван и конфронтации с Филипините в Южнокитайско море.

Британският самолетоносач "Принцът на Уелс" и ударна група трябва да пристигнат в района на Тихия океан догодина, а Франция съобщи, че ще изпрати самолетоносача "Шарл дьо Гол" и ударна група. Ударната група е мини армада, изградена около самолетоносач, която обичайно включва разрушители, крайцери и други плавателни съдове, както и изтребители и други самолети.

Германия и Нидерландия са сред останалите страни членки на НАТО, които планират да изпратят бойни кораби в региона.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: архив БГНЕС