Цената на плодовете и зеленчуците в Атика скача заради пожарите

Огънят изгори хиляди декари земя

16.08.2024 | 15:58 Редактор: Вяра Димова
Зарзаватът в Гърция става скъп.
Зарзаватът в Гърция става скъп.

Тонове плодове и зеленчуци изгоряха в пламъците в североизточна Атика. "Зелените бели дробове" на басейна бяха засегнати от огромните пожари по-рано през седмицата и сега ефектите започват, като водят до увеличения на цените, както и недостиг сред населението и зеленчукопроизводителите. Унищожаването в производството е огромно поради високото топлинно натоварване, като регион Атика вече обяви резултатите от извършените разследвания и обезщетенията, които ще бъдат дадени, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Разследванията на всички засегнати от пожара предприятия бяха незабавно завършени от редиците на комитетите за държавна помощ на регион Атика, за да бъдат изплатени впоследствие предвидените обезщетения.

Какви обезщетения ще получат за щетите?

В зоната на отговорност на дирекцията за развитие на регионалното звено Източна Атика е извършено разследване в 10 предприятия, от които 8 се отнасят до оранжерии, разсадник и животновъден отдел. Апасите са пострадали от пожара и ще получат първо (временно) обезщетение в диапазона от 2000 до 4000 евро.

В зоната на отговорност на дирекцията за развитие на регионалното звено на северния сектор на Атина е извършено разследване в 19 предприятия. От тях 9-те ще получат първо (временно) обезщетение в категорията от 2000 до 4000 евро. Трябва да се отбележи, че 7 от корпоративните звена се оказаха затворени или невъзможен достъп и днес ще бъдат проверени повторно. докато за един от тях се проверява лицензът.

Припомня се, че в съответствие с предписаната процедура, членовете на комитетите за държавна помощ на регион Атика първоначално извършват жизненоважна проверка на ситуацията, в която се намира всеки бизнес, събират предписаните подкрепящи документи от законните собственици на предприятията, издаде заключението с оценката на щетите и след това предостави данните на компетентните служби на Министерството на климатичните кризи и защита на гражданите, за да могат да бъдат изплатени обезщетенията.

Снимка: архив, БГНЕС