Рецептата на Швеция за силна икономика и чиста околна среда

Страната произвежда стомана, цимент и автомобили

16.08.2024 | 17:14 Редактор: Вяра Димова
Швеция е за пример.
Швеция е за пример.

Според Европейската агенция по околна среда Швеция изпреварва всички други страни на континента, що се отнася до намаляването на емисиите парникови газове. А същевременно е успяла да удвои ръста на икономиката си. Още през 1990-те години в страната вредните емисии на глава от населението са били пет пъти по-ниски от средните за Европа. А оттогава са намалени с цели 80%, докато същият показател средно за Европа е 30.

Особено впечатляващо в случая е, че Швеция – силно индустриализирана страна, която произвежда стомана, цимент и автомобили – е успяла хем да намали емисиите си, хем да увеличи двойно икономическия си ръст.

Швеция е идеална за възобновяемите енергии

Скандинавската страна има някои естествени предимства. На първо място горите заемат 70% от територията ѝ, а те са много полезни, ако става дума за намаляване на количествата парникови газове. Освен това, Швеция е благословена с много вятър, както и планини, реки и езера – също идеално за възобновяемите енергии.

Този естествен потенциал е оценен своевременно и Швеция започва да инвестира във възобновяемите енергийни източници по-рано от другите държави. Междувременно 70% от шведския ток се добиват от водна и вятърна енергия, а останалите потребности се покриват с атомни централи. Оттам следва, че при производството на електричество вредните парникови емисии клонят към нулата.

Производството на топлинна енергия в Швеция също се извършва без изкопаеми горива

В това отношение отдавна се инвестира в по-голямата ефективност на системите - вместо къщите да се отопляват с индивидуални системи, са построени големи централи, които са свързани с много жилищни сгради и индустриални зони чрез изолирани тръби и подземна инфраструктура.

"За създаването на тази инфраструктура бе необходимо правителството и частният сектор да си сътрудничат", посочва Аза Першон, консултантка на шведското правителство по климатичните въпроси.

Всичко това не е било евтино – като се има предвид, че тръбите е трябвало да бъдат прокарани из цели квартали, но правителството отрано се ангажира с начинанието и го реализира последователно.

"Швеция като студена страна има истински стимул да създаде ефективни отоплителни системи, за да се погрижи за населението", казва Першон, цитирана от DW.

Плюсът на централите е, че видът на използваното за тях гориво може да се променя. И ако по-рано са били използвани изкопаеми горива като нефтът и въглищата, днес 97 процента от отоплителната енергия се произвеждат от биомаса, в частност дървени пелети, както и от изгарянето на битови отпадъци.

Всички промени се базират и на съответното законодателство – Швеция прилага още от 1990-те години ясни стратегии за опазване на климата, включително въвежда данък за вредните емисии, който навремето е бил първият от този вид, а сега е един от най-строгите.

Снимка: pixabay