Гърция въвежда промени при отдаването под наем на апартаменти

Основният въпрос за клиентите остава дали ще паднат цените

16.08.2024 | 15:50 Редактор: Елеонора Танева
Нови правила за жилища под наем в Гърция.
Нови правила за жилища под наем в Гърция.

Гръцкото правителство търси решения за радикално преодоляване на тежката жилищна криза, което засяга хиляди семейства. Ситуацията се нажежава всеки ден, като десетки хиляди жители на страната не могат да наемат жилище.

Основната цел на мерките е облекчаване на натиска върху домакинствата, които наемат имоти, особено в градските центрове и туристическите райони на страната. Според съобщенията промени, които ще влязат в сила от 2025 г. ще включват редица мерки, които ще бъдат подложени на гласуване в парламента през есента, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Основните точки в промените

Решение на събранието на собствениците:

Собствениците на апартаменти в жилищни блокове на общо събрание ще решават с мнозинство дали да разрешат краткосрочно отдаване под наем на апартаменти в сградата.

Стимули за дългосрочно наемане: Собствениците, които напуснат платформи като Airbnb и се върнат към дългосрочни наеми, ще бъдат освободени от данък върху получените наеми за период от 3 или 5 години.

Увеличаване на данъчните задължения за тези, които притежават няколко имота и ги отдават под наем за краткосрочни наеми: тези, които притежават три или повече имота за краткосрочни наеми, ще бъдат облагани като еднолични търговци, с всички свързани задължения като презумпция, бизнес данък и авансов данък.

Ограничения на платформата: Ще има ограничение за броя на имотите, които всеки град може да публикува в платформи като Airbnb.

Ще поевтинеят ли жилищата под наем?

Правителството вярва, че предложените мерки ще помогнат за спиране на поскъпването на наемите и ще освободят значително количество жилища, които в момента се намира под краткосрочен наем.

Проблемът е остър не само в големите градски центрове като Атина, където е трудно да се намери жилище, но и в провинциалните градове и островите, където преместващите се студенти и държавни служители често срещат трудности при намирането на свободни апартаменти. 

Предложението ще бъде представено на министър-председателя в началото на септември тази година и се очаква Кириакос Мицотакис да спомене предстоящите промени по време на речта си на Международния панаир в Солун.

Снимка: pixabay