fallback

Забраниха риболова за българи на места в Гърция заради боклуците след тях

Не е разрешено да се хващат миди и раци

16.08.2024 | 08:43 Автор: Искра Ангелова

Рибарите в Гърция, които не спазват правилата, ги очакват солени глоби. Страната е въвела санкции при нарушения.

Има дори язовири, където риболовът е забранен за българи, а причината е, че не само ловят много риба, но и замърсяват околната среда. Оплакванията най-вече са свързани с боклуците, които оставят след себе си българските риболовци и паленето на огньове, което е строго забранени. Глобата за това е 400 евро.

Риболовът в Северна Гърция най-често се извършва във водите на Струма, Места и притоците от Родопите и Беласица. Особено подходящо място за риболов с лодка е край безлюдното островче Тасупола, където брегът е почти отвесен и морето е дълбоко над 30 метра, гъмжи от скъпи риби, но за този вид риболов вече е необходимо разрешително, което се изважда в Кавала срещу такса от 20 евро.

Не е разрешено да се хващат миди и раци

Навсякъде в страната е забранен риболовът с динамит или с растителни или химически вещества, които парализират или убиват рибата. Наказанията за нарушителите на това правило са строги - ако властите хванат нарушителя за първи път може да го пратят в затвора за период от 5 месеца до 3 години, да му наложат глоба и да му отнемат плавателното средство.

Разрешителното за любителски риболов се издава на рибари, които желаят да ловят риба с харпун или от лодка в морето. На тях им е забранено да използват мрежи, защото за това е необходимо да си изкарат разрешително като професионални рибари, информира "Труд".

Всеки рибар има правото да хване не повече от пет килограма риба в рамките на 24 часа, с изключение на случаите, в които само една от рибите е по-тежка от пет килограма.

На любителите е забранено да ловят риба с помощта на светлинни източници, както и да продават улова си. Не е разрешено и да се хващат миди, раци, стриди и корали. Сред другите забрани е и тази за риболов от плавателен съд в лагуните или в развъдници на риба.

Харпунджиите също трябва да са наясно със забраните и правилата, които им налага законът. Ако ловят в открито море, трябва да са снабдени задължително с шамандура в жълт цвят с жълто знаменце с диагонална червена линия, на която е изписан знак за подводна дейност. Това е необходимо за тяхната сигурност, а шамандурата при нормални условия трябва да се вижда от поне 300 метра, като харпунджията трябва да се движи в радиус от максимум 50 метра около нея.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback