fallback

Украйна напредва в Курска област на фона на руския натиск в Донбас

Русия съобщи за над 120 000 евакуирани жители

16.08.2024 | 08:15 Автор: Искра Ангелова

Украйна бележи все по-голям напредък в руската Курска област. Силите на Зеленски започнаха мащабна офанзива преди десет дни. В същото време Русия твърди, че си е върнала едно селище. "Руският град Суджа е под пълния контрол на украинските въоръжени сили", обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Командващият операцията генерал Олександър Сирски твърди, че от понеделник до днес контролираната от Киев руска територия е нараснала на 1 150 квадратни километра.

Сирски обяви и че Украйна е създала военен административен офис в Курска област, който да поддържа реда и да отговаря на нуждите на местното население.

По данни на руската страна над 120 000 души са евакуирани от районите на бойните действия.

"През нощта имаше обстрел и я прекарахме в сутерена. След това прочетохме, че препоръчват да се евакуираме", сподели руска гражданка, цитирана от БНР.

Русия е успяла да си върне едно селище в Курска област и изпраща армейски подкрепления във всички граничещи с Украйна райони като Белгород и Брянск, съобщи министерството на отбраната на Москва.

Продължава и руският натиск в Донбас. Само през миналото денонощие край Покровск украинците са отбили 58 атаки. Най-малко двама души са убити, а 12 ранени при руски атаки с управляеми бомби в Харковска област в Североизточна Украйна, съобщиха местните власти.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback