fallback

САЩ продават на Германия ракети Patriot за $5 млрд. за защита от бъдещи заплахи

Чака се само подписа на Конгреса за сделката

16.08.2024 | 07:10 Автор: Елеонора Танева

САЩ ще продадат до 600 ракети Patriot и свързаното с тях оборудване на стойност 5 млрд. долара на Германия, която е дарила няколко от модерните системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

Предложената продажба на ракетите PAC-3 MSE ще подкрепи външната политика и националната сигурност на Съединените щати, като подобри сигурността на съюзник от НАТО, който е важна сила за политическата и икономическата стабилност в Европа“, се казва в изявление на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Въоръжението ще подобри способността на Германия да посреща настоящи и бъдещи заплахи и ще повиши отбранителните способности на нейната армия.

Държавният департамент одобри евентуалната продажба на ракетите на Германия, а на 15 август Министерството на отбраната и сигурността предостави необходимото уведомление на Конгреса, който все още трябва да подпише сделката.

Германия дари няколко системи Patriot на Украйна, която се защитава от множество руски ракетни обстрели и атаки с дронове, насочени срещу нейната инфраструктура, поради което отчаяно се нуждае от допълнителна противовъздушна отбрана, пише БГНЕС.

След избухването на войната в Украйна през 2022 г. Берлин изостави традиционно пацифистката си позиция и се превърна във втория по големина доставчик на военна помощ за Киев след Вашингтон.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback