fallback

СЗО и ООН: Над 4,4 млрд. души на Земята нямат достъп до вода

Констатациите на учените са публикувани в статия

15.08.2024 | 22:40 Автор: Искра Ангелова

Повече от 4,4 млн. души в 136 държави с ниски и средни доходи нямат устойчив достъп до чиста и безопасна вода. Това заключени са направили изследователи от Швейцария и експерти от ООН и СЗО. Констатациите на учените са публикувани в статия в научното списание Science. Това е почти два пъти повече от прогнозите, направени през 2020 г.

"Достъпът до чиста и безопасна вода е неотменимо човешко право и основна цел на Целите за устойчиво развитие на ООН. Нашите изчисления показват, че само едно от всеки три домакинства в страните с ниски и средни доходи има устойчив достъп до чиста вода, като основният ограничаващ фактор е замърсяването на водата от битови отпадъци", се казва в проучването, цитирано от БГНЕС.

Екип от експерти на ООН и СЗО, както и швейцарски еколози, ръководени от Тимоти Джулиан, изследовател в швейцарското Ecole Normale Supérieure de Technologie, получи тези резултати чрез анализ на данни, събрани в 135 държави - членки на ООН, класифицирани като държави със средни и ниски доходи (ДСД). В тези страни ООН редовно прави проучвания колко често жителите им изпитват трудности при достъпа до чиста питейна вода.

Учените комбинират резултатите от подобни проучвания, проведени в 64 700 домакинства в 27 ключови държави от групата на ДСД със сателитни наблюдения, въздушни проучвания и "местни" измервания на различни екологични и епидемиологични параметри, влияещи върху качеството на водата. Това позволи на учените да изготвят глобална карта на стабилността на достъпа до чиста питейна вода.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback