Първи случай на смъртоносния вариант на маймунска шарка извън Африка

Инфекциозното заболяване е причинено от вирус, който се предава на хората от заразени животни

15.08.2024 | 20:00 Редактор: Толя Стоянова
Епидемията в Демократична република Конго е отнела живота на 548 души от началото на годината.
Епидемията в Демократична република Конго е отнела живота на 548 души от началото на годината.

Първия случай извън Африка на по-опасния вариант на маймунска шарка е регистриран в Швеция. Агенцията за обществено здраве на страната потвърди пред АФП, че става въпрос за същия щам на вируса, който се е разраснал в Демократична република Конго от септември 2023 г. насам, известен като подклас Clade 1b.

"Лицето е потърсило помощ в Стокхолм. Диагностицирано с Мпокс, причинен от този вариант. Това е първият случай, който е диагностициран извън африканския континент", се казва в изявление на агенцията.

"Човекът се е заразил по време на посещение в част от Африка, където има голямо огнище на clade I", каза държавният епидемиолог Магнус Гислен, цитиран от БГНЕС.

Епидемията в Демократична република Конго е отнела живота на 548 души от началото на годината. СЗО обяви епидемията в Демократична република Конго и съседните държави за извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международна важност. Наричан преди това маймунска едра шарка, вирусът е открит за първи път при хора през 1970 г. на територията на днешна ДРК. Това е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който се предава на хората от заразени животни, но може да се предаде и от човек на човек при близък физически контакт. Заболяването причинява треска, мускулни болки и големи циреи по кожата. 

Снимка: Pexels